Intrebari frecvente

Participarea la workshopuri

Conform noii formule de calculare a priorității pentru acceptarea la un workshop, este posibil să fii refuzat la primele tale înscrieri ca participant sau voluntar. Aceste situații apar din dorința noastră de a menține anumite standarde în desfășurarea workshopurilor, motiv pentru care limităm numărul participanților pentru a evita suprasaturarea acestora și a asigura atenția cuvenită fiecărui student pentru deprinderea abilităților practice.

Acest status poate fi primit în urma următoarelor situații:
• menționarea faptului că vreți să fiți refuzați în câmpul Motivație, întrucât nu considerăm că aceasta este o motivație adecvată pentru înscrierea la o activitate de tip workshop;
• neeligibilitatea:
- studenții care se înscriu ca participanți, absolvind anterior o altă ediție a aceluiași tip de workshop;
- studenții care se înscriu ca traineri, deși nu au fost promovați;
- studenții care se înscriu ca observator/trainer, deși nu au absolvit acel tip de workshop ca participant;
- studenții care se înscriu ca participanți la workshop, deși nu li se adresează, corespunzător anului de studiu.

Dacă nu mai poți ajunge, vei anunța coordonatorii workshopului, iar Trezorierul îți va restitui suma achitată. Acest lucru nu îți garantează, totuși, prioritate la următoarele ediții ale workshopului, atrăgând statusul RETRAS.

Bagajul pe care îl dobândește fiecare participant în contextul workshopului, din interacțiunea cu trainerul și observatorul, este de fapt ceea ce dorim prin activitățile noastre. Pe de-o parte, în general, participanții pleacă de la workshop cu mai multe cunoștințe decât realizează pe moment, iar pe de altă parte, prezentările noastre au mai mult scop orientativ, pentru cel care susține în față discursul, conținând o selecție destul de strictă a noțiunilor

Implicarea ca voluntar

Pentru a deveni coordonator de departament, e nevoie de experiență în departamentul respectiv, iar la începutul anului universitar, odată cu preluarea mandatului de către un nou Președinte și un nou Consiliu Director, aceștia anunță deschiderea perioadei de depunere a candidaturilor și pentru noii coordonatori de departament. Acest anunț este sub forma unei postări pe Facebook, în care există toate instrucțiunile necesare realizării candidaturii.
Pentru a deveni coordonator de workshop, este nevoie să fi absolvit acel workshop, apoi să te implici ca trainer și, dacă ești considerat eligibil, vei putea aplica și pentru poziția de coordonator.

Dacă consideri că vei putea acorda la fel de multă atenție tuturor departamentelor, pe lângă solicitările din mediul academic, te poți înscrie în mai multe. Totuși, în final va conta opinia coordonatorilor respectivi, care au o viziune ceva mai clară a sarcinilor care există în departament și cum ar trebui să le distribuie eficient.

Nu, nu este obligatoriu în toate cazurile - pot exista totuși anumite excepții în unele filiale, și în cazul câtorva departamente. Mulți dintre membrii noștri din departamente se ocupă doar de această latură, așa cum mulți traineri nu sunt membri de departament. Depinde de ce te pasionează mai mult, cele două nefiind condiționate reciproc de cele mai multe ori.

Nu a fost definit un număr minim necesar de ore de implicare, departamentele având sarcini de complexități și durate diferite, complementare adesea. Vă îndemnăm totuși să vă implicați măcar în câte o activitate pe lună, atât cât este posibil.

Întrucât activitatea fiecărui departament este diferită, Coordonatorul stabilește acest aspect la început de an universitar. În linii mari însă, ne dorim să realizăm o comunicare eficientă cu voluntarii noștri și să îi păstrăm aproape, motiv pentru care suntem mereu deschiși să aflăm detalii despre ce îi împiedică să se implice, în încercarea de a le oferi soluții.

Calitatea de trainer poate suferi în principal prin faptul că, după o perioadă lungă de neimplicare, noțiunile necesare la workshop se pot șterge din memoria trainerului, iar în interacțiunea cu participantul, acesta se poate prezenta nepregătit, fapt ce dăunează din mai multe puncte de vedere, dar încercăm de asemenea să oferim soluții convenabile.

Formula exactă (componentele ei) se regăsesc descrise la întrebarea Ce avantaje am dacă plătesc cotizația?, din secțiunea STATUTUL DE MEMBRU de mai sus.

De menționat ar fi că, în cazul voluntarilor, din punctajul obținut după cumularea punctelor provenite din cotizație, refuzuri anterioare și cele corespunzătoare tipului de voluntar, se vor scădea și numărul de absolviri anterioare (de același tip – observator separat de trainer) ale acelui workshop de către voluntar, în orașul respectiv.

Statutul de membru SSCR

A fi membru SSCR înseamnă în fapt a fi achitat cotizația anuală (valabilă până la final de septembrie în fiecare an, indiferent de momentul în care a fost achitată) de 50 RON. Membrii activi sunt membrii (cotizanții) care au și activitate de voluntariat, cuantificată în două moduri:
• membru în unul dintre departamente (Fundraising, Grafică & Design, IT, Logistică, Medicină Dentară, PR, HR, Social, Științific, Tehnici Chirurgicale, etc.) – pentru înscriere, cei interesați trebuie să trimită o aplicație în perioadele de recrutări; amănunte referitoare la recrutarea în departamente sunt postate pe grupurile de Facebook ale fiecarei filiale, dar înscrierea se poate realiza și în afara acestor perioade – va fi nevoie doar să contactezi coordonatorul HR și el/ea te va îndruma;
• trainer la workshopuri – după absolvirea unuia dintre workshopurile basic (Knots & Sutures, Basic Surgical Skills, Flaps & Sutures), poți aplica la una din următoarele ediții ca observator (voluntar, trainer în formare) și apoi, în urma evaluării activității tale, vei putea dobândi statutul de trainer.

Cotizația se plătește conform instrucțiunilor primite odată cu e-mailul de la înscrierea pe site. Dovada plății cotizației se va încărca în Contul meu, în secțiunea Înregistrare cotizație. Odată acceptată de către Trezorier, numele tău va apărea în lista membrilor cotizanți, accesibilă aici.

Cotizația anuală SSCR reprezintă suma de 50 RON achitată de către membrii noștri, anual, la începutul anului universitar, exprimându-și astfel o parte din devotamentul pe care îl au față de scopul și dezvoltarea Societății noastre. Membrii cotizanți beneficiază de un punct în calcularea priorității la workshopuri.

Prioritatea la workshopuri se calculează conform următoarelor punctaje (conform Art. 7.15 din ROI):
+4 dacă ești trainer și coordonator de departament/ membru în Cosiliul Director
+3 dacă ești trainer și membru în departament/ coordonator de departament
+2 dacă ești trainer sau membru în departament
+1 dacă ai cotizația plătită
+1 pentru fiecare refuz la categoria de workshop la care te înscrii

La acest punctaj se adaugă și puncte de prioritate pentru fiecare an universitar astfel:
+1 anul 1
+0,8 anul 2
+0,6 anul 3
+0,4 anul 4
+0,2 anul 5

Pe lângă micile avantaje precum selectarea voluntarilor lunii (care primesc de fiecare dată acces gratuit și prioritate la selecție la unul dintre workshopurile viitoare ale filialei de care aparțin), orele sunt contorizate și pentru generarea contractelor de voluntariat la fiecare sfârșit de an, conform bilanțului realizat de către departamentul de HR, dar și pentru cazul în care aveți nevoie de o adeverință pentru aceste ore, ce poate fi solicitată Secretarului General.

Generalitati

Societatea Studențească de Chirurgie din România (SSCR) este o organizație non-guvernamentală, înființată în 2004, cu scop educațional: de a le oferi studenților la medicină activități practice de învățare care să însoțească suportul teoretic din facultate.

Dacă vrei să împărtășești pasiunea și entuziasmul nostru pentru chirurgie și să iei parte la activități practice, îmbinându-le cu informația teoretică oferită la facultate, te așteptăm în echipa SSCR. Putem să îți oferim o viziune mai amplă asupra medicinei și ne dorim să faci parte dintr-un mediu în care prietenia, glumele, dar și seriozitatea, alături de învățare și comunicare sunt elementele cheie care stau la baza bunei dispoziții pe care voluntarii workshopurilor o transmit.

Probabil cel mai utilizat mijloc de comunicare (de către noi) în mediul online este Facebook.
Pagina Societatea Studențească de Chirurgie din România conține anunțuri referitoare la workshopuri și evenimente științifice ale filialei București, dar și de interes național. Fiecare filială postează evenimente de interes pe pagina proprie:
SSCR Brașov
SSCR Cluj
SSCR Constanța
SSCR Craiova
SSCR Galați
SSCR Iași
SSCR Oradea
SSCR Sibiu
SSCR Timișoara
De asemenea, ne puteți găsi și pe Instagram , LinkedIn sau Wikipedia .